SKVELÉ TORTY

FOTOPOSTUP: Veľkonočná torta – zajačik

Veľkonočná torta nie je úplne tradičným prvkom týchto sviatkov, ale môže byť príjemným spestrením bohato prestretého veľkonočného stola. Prekvapte návštevy či kupačov veľkonočnou tortou, ktorá nielenže poteší maškrtné jazýčky, ale zároveň bude aj milou dekoráciou podčiarkujúcou sviatočnú atmosféru. Fotopostup na veľkonočného zajačika vám ukáže ako na to.

1. Korpusy si upečieme v nerezových okrúhlych miskách. Hlavičku zajka v menšej, vajíčko vo väčšej. Na hlavu aj na vajíčko upečieme v miskách po dva korpusy, jeden kakaový, jeden orechový.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Začneme s plnením a zdobením zajkovej hlavy. Oba korpusy (kakaový aj orechový) pozdĺžne prerežeme na tri časti.Plnkou časti spojíme do tvaru gule- hlavy. Obtrieme plnkou a potiahneme naružovo zafarbeným fondánom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Z bieleho marcipánu vytvarujeme líčka, papuľku a zuby. Z čierneho vymodelujeme noštek a vyrežeme trojuholník, ktorý bude slúžiť ako podklad úst. Pomocou okrúhlych vykrajovačiek rôznych veľkostí vykrojíme z marcipánu časti na očká.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
4. Najprv na marcipánom potiahnutú hlavu prilepíme papuľku a líčka. Potom k nej napasujeme oči.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Z marcipánu rovnakej farby ako hlava vyrežeme ušká. Z ružového marcipánu ich „vnútrajšok“. Aby sa nám ušká dali pripevniť k hlavičke nalepíme na ne drôtiky, prípadne špajle. Ružový „vnútrajšok“ uška slúži na zamaskovanie drôtikov. Ušká necháme stvrdnúť do požadovaného tvaru, ako pomôcku môžeme použiť papierové rolky z alobalu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
6. Poslednou časťou tela zajka, ktorú budeme potrebovať sú labky.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
6. Teraz si vezmeme korpusy určené na vajíčko. Postupujeme rovnako ako pri hlave, korpusy pozdĺžne prerežeme na tri- štyri časti a pospájame plnkou do požadovaného tvaru. Obtrieme plnkou. Potiahneme marcipánom. Máme základ pre vajíčko.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
7. Z marcipánu rovnakej farby, ako je vajíčko si vyrežeme „škrupinu“. Pripevníme ju na vajíčko po obvode tak, aby vyzeralo ako rozbité. Do takto pripraveného vajíčka položíme zajka aj s labkami, tak aby nám do seba zapadali. Hlavičku potom ešte vyberieme, vajíčko ozdobíme a do vnútra vajíčka vyrežeme kruh z marcipánu rovnakej farby ako je hlava zajka – bude predstavovať zajačikovo telo. Nakoniec do vajíčka opäť vložíme labky a hlavu na ktorú pripevníme stvrdnuté ušká. 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A takto vyzerá zajko v celej svojej paráde, postup sa dá využiť s malou obmenou aj na narodeninovú/detskú tortu zajka v klobúku. 🐰

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *