SKVELÉ TORTY

moderný vzhľad, tradičná chuť
  
  
  
o mne
Začiatky a poctivé domáce torty

prvotiny-domace-torty


Od malička som sa pohybovala v prostredí, kde koláče, zákusky a domáce torty boli na každodennom programe. Moja stará mama ako vychýrená cukrárka piekla doma a zároveň chodievala ľuďom piecť na svadby či oslavy. V tej dobe, samozrejme, o fondánových tortách vedel len málo kto. Cenila sa hlavne poctivá domáca chuť. Stará mama torty ozdobovala čokoládou, orechmi, lentilkami a plnkou. Čim bola staršia, tým viac sa zo mňa ako z pasívneho pozorovateľa stávala aktívna pomocníčka. Predovšetkým úlohu finálneho zdobenia tort som prebrala postupom času ja. Popri tom som sa však naučila aj to, ako upiecť poctivé domáce torty. Napokon, keď už stará mama piecť nemohla, rodina a známy sa začali obracať na mňa. Povinnosť sa postupne zmenila na môj koníček a napokon som začala experimentovať aj pri zdobení, začala som si vyrábať vlastnú fondánovú hmotu a ozdoby, pričom som však stále zachovávala poctivú domácu receptúru tort starej mamy.

Ako som sa dostala k podnikaniu

domace torty prvotiny2


Vyštudovala som poľnohospodársku školu, ale pracovala som ako recepčná v jednej spoločnosti. Keďže situácia na trhu práce bola neistá, rozhodla som si spraviť výučný list z cukrárstva, ktorý bol nutnosťou v prípade, že by som chcela začať v budúcnosti podnikať. V tej dobe však torty boli stále len mojím koníčkom, piekla som len pre rodinu a známych, aj keď sa čoraz častejšie stávalo, že sa mi ozvali úplne cudzí ľudia, ktorí moje torty jedli na oslavách či svadbách. Popri práci a domácnosti mi však na torty neostávalo veľa času. Stále som sa pohrávala s myšlienkou začať v tomto smere podnikať, avšak nebola som si istá, či by ma môj koníček dokázal uživiť. Rovnako ma mnoho ľudí odhováralo, že podnikať v oblasti potravín je nesmierne náročné. Zlom nastal, keď vo forme, kde som pracovala došlo k personálnym zmenám a ja som sa ocitla na úrade práce.

Vznik Skvelých tort

prvotiny3


Keďže situácia na trhu práce v tej dobe nebola vôbec priaznivá a ja som už predsa len nebola najmladšia, rozhodla som sa napokon absolvovať kurz podnikania, vypracovala som podnikateľský plán, ktorý mi napokon schválili a od apríla 2013 som bola oficiálne živnostníčkou. To však bol len začiatok. Podnikanie v potravinárstve naozaj nie je vôbec jednoduché, a tak sa pre mňa začal kolotoč vybavovania, schvaľovania prevádzky, jej neustálych úprav, vypracovávania hygienického plánu, rozborov vody, vzoriek tort, až mi napokon bola prevádzka v októbri schválená a ja som sa mohla začať venovať svojmu koníčku, teraz už zamestnaniu, naplno. Začiatky neboli vôbec jednoduché. Objednávky sa až tak nehrnuli a ja som sa bála, či ma torty skutočne dokážu uživiť. Avšak situácia sa zlepšovala každým dňom a týždňom.

Skvelé torty

prvotiny4


Dnes mám prevádzku otvorenú už vyše troch rokov a vybudovanú stabilnú základňu spokojných vracajúcich sa zákazníkov. Neustále však ku mne prichádzajú aj zákazníci noví. Snažím sa svoje produkty čoraz viac zlepšovať, predovšetkým čo sa týka dizajnu. Sledujem trendy, skúšam nové postupy zdobenia, vzdelávam sa a snažím sa napredovať. Jediné, čo sa nezmenilo je receptúra mojich tort – poctivé domáce torty, presne také, ako pred desiatkami rokov piekla moja stará mama na dedinských svadbách a oslavách. V tomto smere som sa nedala ovplyvniť polotovarmi a stále šľahám plnky nad parou, pečiem orechové korpusy a snažím sa, aby moje torty boli čo najšťavnatejšie. Ústupok som urobila jedine pri tortách pre celiatikov a diabetikov, kde som receptúru prispôsobila požiadavkám zákazníkov. Najväčším zadosťučinením je pre mňa vždy to, keď mi zákazník povie, že torta bola nielen pekná, ale predovšetkým, že dobre chutila.